Fabb Guppy friend Microfiber

GuppyFriend vangt microvezels op.

Bij het wassen van je kleding komen microvezels vrij die met het ‘vuile’ water mee worden gespoeld. Waterzuiveringsinstallaties kunnen deze deeltjes niet filteren met als gevolg dat ze veelal in het oppervlakte water terecht komen.

Met de GuppyFriend waszak vang je plastic en nylon microvezels op die vrijkomen tijdens het wassen van kleding. 99 procent van de losgekomen plasticvezels wordt zo opgevangen voordat ze via het riool en waterzuivering kunnen ontsnappen naar zee.

Hoe werkt de GuppyFriend waszak?

Als je synthetische kleding in de waszak stopt tijdens het wassen, blijft ongeveer 99 procent van de vrijgekomen microvezels erin achter. De waszak zelf is slijtvast en laat geen plasticvezels vrij. De Guppy Friend is gemaakt van polyamide, ook een plasticsoort, maar met het belangrijke verschil dat die heel blijft bij het wassen en niet uit losse vezels bestaat. De zak houdt veel tegen, behalve nanodeeltjes, die voornamelijk van goedkopere synthetische kleding kunnen afkomen. Let daar dus op als je kleding koopt. Afhankelijk van wat je wast, kan de vangst van microplastic verschillen.

Hoe haal ik de microplastics uit de waszak en waar laat ik ze?

De microvezels die je met de GuppyFriend waszak vangt hopen zich na verloop van tijd op bij de ritssluiting en in de hoeken. Zie je nog geen vezels? Geen nood, dat kan betekenen dat de kledingstukken weinig vezels loslaten. De GuppyFriend doet dan zijn werk door je kleding te beschermen tijdens het wassen. Kun je al microvezels zien, dan kun je ze met een pincet of tandenstoker verwijderen. Je kunt ze in een potje doen om op te sparen, maar je kunt ze ook in een stukje nat toiletpapier doen en bij het restafval leggen. Ze worden dan samen met het restafval verbrand; zo eindigen ze niet alsnog in de zee of in het milieu. Wil je de GuppyFriend aan de binnenkant schoonmaken, dan kun je daarvoor vochtig keukenpapier gebruiken, zo verwijder je stof, wasmiddelresten en ander vuil waardoor de waszak weer beter zijn werk doet. Het keukenpapier kan dan ook weer bij het restafval.